01

Ontdek onze woonkamerrenovaties


02

Woonkamer renoveren: zo begin je eraan

Je woonkamer is doorgaans de grootste ruimte in je woning, en bovendien een die erg vaak gebruikt wordt. Om er optimaal van te genieten en je er helemaal in thuis te voelen, is het belangrijk om je woonkamer renovatie doordacht aan te pakken. Denk daarom op voorhand zeker na over deze factoren.

  • Planning: neem je alles in één keer onder handen of spreid je de werken?
  • Budget: hoeveel ben je bereid om te investeren in je woonkamer?
  • Stijl: welk interieur past perfect bij jouw voorkeuren en de rest van je woning?
  • Ruimte: heeft je woonkamer een afwijkende vorm, wil je hem vergroten, hoe is het licht?
  • Prioriteiten: ga je voor designmeubilair, een home cinema, de perfecte afwerking of alle drie?

Geen idee waar te beginnen? Dat begrijpen we helemaal, een woonkamer renovatie kan best overweldigend zijn. Maak een moodboard met voorbeelden die je aanspreken en inspireren. Of doe beroep op ons interieuradvies. We luisteren naar jouw wensen, noden en behoeften en zetten je op weg naar je ideale leefruimte.

03

Woonkamer renovatie: de mogelijkheden

Je budget en je ruimte zorgen voor enkele beperkingen (die doorgaans eerder inspirerend dan afstompend werken). Maar verder zijn de mogelijkheden voor een renovatie van je woonkamer bijna oneindig. Om er toch een duidelijke lijn in te trekken, sommen we enkele zaken op waar we zelf als interieurarchitect steeds rekening mee houden.


Vloer

Vloer

Een goed vertrekpunt. Hier is je materiaalkeuze het belangrijkste. Hout blijft populair omdat het een warme sfeer geeft. Houd er wel rekening mee dat het een levend materiaal is. Kunststof vloer zoals PVC biedt een waaier aan opties, laminaat geeft de houtlook en is onderhoudsvriendelijk. Ook bij het kiezen van tegels zijn er enorm veel mogelijkheden en looks. Bovendien combineren ze ideaal met je vloerverwarming. Andere populaire opties voor je vloer zijn onder meer parket, vinyl en tapijt. Denk ook aan passende plinten om de overgang naar je muur te beschermen.

Muren

Muren

Je muren werk je af met verf, behang of een bekleding zoals hout of wandtegels. Kies je voor het schilderen van je muren, dan is wit de populairste keuze. Zelf zijn we fan van het gebruik van een accentkleur of het toevoegen van een accentmuur. Ga je voor primaire kleuren, aardetinten of pasteltonen? Vertrouw op het oordeel van een professional wanneer je niet zeker bent. Ontdek wat ons deskundig kleuradvies inhoudt.

Plafond

Plafond

Ook voor de afwerking van je plafond kies je voor het materiaal, het patroon en de kleur die het best bij jou passen. Strak wit geschilderde gipsplaten, rustieke houten balken of een opvallend visgraatpatroon? Hou vooral rekening met je stijl, je budget en je ruimte. Een vals plafond maakt je woonkamer kleiner, zorgt voor extra gezelligheid en is voordelig voor je energiefactuur. Vergeet wat dat laatste betreft zeker niet je plafond te isoleren bij je woonkamer renovatie.

Verlichting

Verlichting

Waar heb je welke verlichting nodig? De basisverlichting komt vanuit het plafond, voor een leeshoek of extra gezelligheid maak je gebruik van secundaire verlichtingsbronnen zoals staande lampen. Verlichting is niet alleen functioneel, lampen zijn ook decoratieve elementen. Helga Interieur is gespecialiseerd in het opstellen van lichtplannen die passen bij elke ruimte en elk moment van de dag. Tijdens jouw woonkamer renovatie houden we rekening met natuurlijk licht door te kiezen voor grote ramen, de juiste raamdecoratie en strategisch geplaatste spiegels.

Inrichting

Inrichting

Je woonkamer is volledig verbouwd, tijd om ze aan te kleden. Ga je voor een hoge buffetkast, een lager dressoir, een prachtige boekenkast, een elegant tv-meubel of unieke inbouwkasten? Kies voor comfortabele, duurzame en stijlvolle meubels die passen bij de grootte en stijl van je ruimte. Heb je een compacte leefruimte? Overweeg dan multifunctioneel meubilair, bijvoorbeeld een salontafel met extra opbergruimte. Voeg op de juiste plaats persoonlijke accenten toe met kunstwerken, foto’s en planten.

Renovatie woonkamer, van droom tot realisatie - Helga Interieur Antwerpen
Renovatie woonkamer, van droom tot realisatie - Helga Interieur Antwerpen
04

Wat zijn de kosten voor een woonkamerrenovatie?

Hoeveel jouw woonkamer renoveren kost, is afhankelijk van heel wat factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de werken, de termijn waarover je ze spreidt, hoeveel je zelf doet of uitbesteedt, welke materialen je kiest en hoeveel meubilair je hergebruikt of vernieuwt. Bij Helga Interieur ontvang je een offerte op jouw maat, waar we ons steeds aan houden.

Enkele tips om de kosten van je woonkamerrenovatie te drukken:

  • DIY: voer uit wat je zelf kan, laat aan een professional over wat je petje te boven gaat.
  • Materialen: haal je neus niet op voor materialen in de uitverkoop of tweedehands meubilair.
  • Energie-efficiëntie: hou rekening met verlichting en isolatie om te besparen op energiekosten.Maak een afspraak
05

Hoelang duurt het verbouwen van een woonkamer?

Om de duurtijd van het opknappen van je woonkamer in te schatten, hou je rekening met dezelfde factoren die de prijs bepalen. De grootte van de werken is natuurlijk een belangrijk element. Een boekenkast vervangen kost minder tijd dan je vloer vernieuwen. Helga Interieur bezorgt je een planning met deadlines waaraan we ons steeds houden. Zo weet jij perfect waar je je aan mag verwachten.

Fotogallerij woonkamerrenovatie

interieur woonkamer
woonkamer renovatie
renovatie woonkamer
salontafel woonkamer renovatie
woonkamer
06

Helga Interieur, jouw interieurarchitect voor woonkamerrenovaties

Klaar om je gloednieuwe woonkamer in te richten? Of heeft je leefruimte nood aan een tweede adem? Contacteer ons om de woonkamer van je dromen te realiseren. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek overlopen we alle mogelijkheden. Daarbij houden we steeds rekening met jouw wensen, jouw budget en jouw timing.