01

Wat is BENOveren?

BENOveren is de afkorting van ‘beter renoveren’. Je verbouwt daarbij niet alleen omwille van praktische of esthetische redenen, maar ook om je woning energiezuiniger te maken. Als je ingrepen voldoende groot zijn, geniet je niet alleen van alle voordelen van BENOveren hieronder. De kans bestaat dat ook je EPC-label verbetert. In sommige gevallen is dat zelfs verplicht: de overheid wil dat alle Vlaamse woningen tegen 2030 EPC-label D halen.

02

Waarom BENOveren een goed idee is

De voordelen van BENOveren op een rijtje

BENOveren doe je niet (alleen) voor je plezier. Het energiezuiniger maken van je woning levert namelijk volgende voordelen op: ?

  • Je hebt minder energie nodig om je woning te verwarmen, wat zich vertaalt in een lagere energiefactuur.
  • Je maakt komaf met kille hoekjes en zorgt voor een aangename binnentemperatuur, alles samen geniet je van een hoger wooncomfort.
  • Je investeert in je woning én geBENOveerde huizen zijn aantrekkelijker op de woningmarkt, dus je krijgt een hogere waarde van je vastgoed.
  • Hoe minder energie we verliezen en dus moeten verbruiken, hoe minder CO2 we uitstoten, waardoor BENOveren ook goed is voor het klimaat.
  • Vandaag bestaan er tal van premies die een stuk van de kosten voor een BENOvatie dragen, waardoor BENOveren voordeliger is voor jouw portefeuille.
03

Zo begin je aan BENOveren

De slimste manier om te BENOveren is eerst de grootste oorzaken van warmteverlies aan te pakken.Veel verbouwers denken pas na over hun interieur nadat ze deze grote werken achter de rug hebben. Helga Interieur helpt je het overzicht te behouden door op voorhand een masterplan op te stellen. Zo zet je de juiste stappen op het juiste moment en bespaar je jezelf heel wat overbodig werk. In het ideale traject vink je achtereenvolgens deze ingrepen af:

Dak

Een hellend dak isoleer je langs binnen of buiten, een plat dak best langs buiten. Check op dakinzicht.fluvius.be de kleur van jouw dak: hoe roder, hoe meer nood aan een duurzame ingreep.

01
02

Vloeren

Niet alleen de vloer van je woonkamer, ook de ondergrond van je woning, je kelder en de vloer van je garage zijn klaar om extra te isoleren.

Glas, ramen en deuren

Zo’n 15% van je energie ontsnapt via deze weg naar buiten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om glas, ramen en deuren te isoleren.

03
04

Technieken

Kies de juiste energiebronnen voor je verwarming, je warm water en je elektriciteit. Vergeet de ventilatie niet om slechte lucht buiten en verse lucht binnen te krijgen.

Buitenmuren

Besteed aandacht aan zowel de buitenkant, de spouw als de binnenkant. Let vooral op voor koudebruggen bij ramen en deuren.

05
04

Helga Interieur helpt je BENOveren

BENOveren of ecologisch verbouwen houdt meestal grote ingrepen aan je woning in. Toch is ook hier de expertise van een interieurarchitect meer dan welkom. Het nut van deze 3 tips hebben we al meermaals aan den lijve ondervonden. Sta je voor een BENOvatietraject? Contacteer ons, dan bekijken nu al samen alle mogelijkheden voor jouw nieuwe interieur. Zo gaan energiezuinig renoveren en slimme interieurinrichting hand in hand.

Be a (wo)man with a plan

Be a (wo)man with a plan

Je schuin dak perfect isoleren om er twee jaar later dakvensters in te plaatsen, is een verspilling van tijd, geld en moeite. Weet welke stappen je in welke fase gaat zetten en waak over het grote overzicht.

Liever voordenken dan nadenken

Liever voordenken dan nadenken

Vandaag liggen er misschien nog geen zonnepanelen op je dak, maar voorzie toch al maar de schachten tot je elektriciteitskast beneden. Dat is mooier dan een kabel langs de trapleuning.

Balanceer je budget

Balanceer je budget

Wat je investeert in duurzaamheid, heb je niet meer opzij staan voor je interieur en omgekeerd. Beide zijn belangrijk voor jouw ultieme wooncomfort. Denk er ook aan dat BENOvatieve ingrepen zichzelf op termijn terug verdienen.

05

Hoeveel kost BENOveren?

De prijs van BENOveren is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van de werkzaamheden, hoeveel werkuren er in kruipen en welke materialen je kiest. Een dakrenovatie is duurder dan het vervangen van een deur, glaswol is goedkoper dan PIR-platen. De keuze voor welke ingreep je gaat, bepaal je meestal in functie van je noden en je beschikbare budget. Hulp nodig? Doe dan beroep op een onafhankelijke BENOvatiecoach.

06

Premies om te BENOveren

De kosten van BENOveren drukken doe je door gebruik te maken van de beschikbare premies. De overheid moedigt duurzaam verbouwen aan met een financieel duwtje in de rug. Afhankelijk van jouw situatie en ingrepen zijn dit enkele van de mogelijkheden:

  • Mijn VerbouwPremie, de vroegere renovatiepremie van de Vlaamse overheid en energiepremies van netbeheerder Fluvius
  • De EPC-labelpremie van Fluvius voor energierenovaties
  • Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro, de vroegere Energielening en Energielening+, met een voordelige rentevoet

Een volledig overzicht vind je op www.premiezoeker.be.

07

BENOveren met Helga Interieur

Duurzaam verbouwen is goed voor je energiefactuur, voor je wooncomfort en voor het klimaat. Daarom zit BENOveren ingebakken in onze werkwijze. Onze renovaties zijn niet alleen een streling voor het oog, we maken ook werk van het functionele en het technische. Contacteer ons om jouw wensen te vertalen in een plan en samen jouw nieuwe interieur te creëren.